Rondwandeling door historisch Warmond

Rondwandeling door historisch Warmond is een blog over een fantastische wandeling van 8,5 kilometer vanaf Huys te Warmond. Je wandelt over het landgoed, door het dorp Warmond met zijn ruïnekerk, over het eiland Koudenhoorn en terug.

Hier zijn we eerder geweest

Het park van het Huys te Warmont.

We waren al eens een keer bij Huys te Warmont in april 2017, toen we daar in de buurt een hele vreemde wandeling deden over een snelweg en een industrieterrein. Wij vonden Warmond al gelijk geweldig, zeker in vergelijking met de rest van deze wandeling.

Detail op de begraafplaats, bij de ruïnekerk.

Daarom keerden we op 15 januari 2021 terug voor de herkansing. Deze keer met een route van het Zuid-Hollands Landschap. We hoopten op mooi weer en ik dacht dat Adriaan kon toveren, maar dit alles was niet het geval. Vandaar dat de foto’s wat somber ogen.

Voorpret folder

Via de link van het Zuid-Hollands Landschap heb ik een folder aangevraagd en deze keer heb ik hem ook vooraf gelezen en zelfs de filmpjes bekeken. De folder alleen al is een aanrader en de voorpret begint thuis al.

We beginnen natuurlijk op de knieën, of plat op de grond.

We komen aan op het parkeerterrein en zien meteen de rode palen die we moeten volgen. Maar goed ook, want Adriaan zet zijn GPS-horloge aan en die feliciteert ons dat we bij het eindpunt aangekomen zijn. Dat horloge is al net zo’n lolbroek als Adriaan zelf.

De laan waar we lopen is gelijk al leuk. We zien allemaal vogels: groepen vinkjes op de grond, een gaai tegen een boom en heel veel halsband parkieten.

Dat bruggetje moet eigenlijk aan het eind

Een leuk bruggetje, dat aan het eind van de wandeling hoort.

We lopen de laan uit en zien als we rechts kijken een bruggetje en links het Landhuis. Natuurlijk gaan we even kijken bij het bruggetje, maar eigenlijk mag dat nog niet. Want op de terugweg kom je hier ook langs. Dat weten wij natuurlijk niet. Zo goed heb ik ook weer niet de wandelfolder gelezen. Dus het bruggetje, de weilanden en de woonboten worden uitgebreid op de foto gezet. Die foto’s hebben we alvast.

Als het in de winter al mooi is dan zal het in de lente nog mooier zijn

Goed naar boven kijken, misschien ontdek je wel een bosuil.

Als we eindelijk verder gaan wil ik gelijk doorlopen naar het landhuis, maar we moeten natuurlijk de rode palen volgen. We lopen door het park en zien prachtige hoge bomen en boven op de ene boom zit een ganzenfamilie. Zo grappig die beesten. In de folder beloofden ze ons bosuilen, maar die hebben we niet gezien. Misschien hadden we beter moeten opletten. Wel zien we een winterkoninkje (oh zo schattig) en we zien een specht. Wat ons verbaasd is dat er zoveel vliegtuigen overvliegen. Bij ons hoor je ze nauwelijks meer, maar hier stikt het er van.

Die bomen zijn gewoon te hoog voor de foto.

We lopen langs een bruggetje met rododendrons, daar kun je vast in het voorjaar een mooie foto maken. Dan maar weer de rode jas erop, hebben we toch nog een beetje kleur vandaag.

Even zitten voor de signatuur foto.

Gelukkig niet in de steigers

Eindelijk komen we langs het huis, dat natuurlijk ook weer van alle kanten op de foto moet. Het huis staat niet in de steigers, maar er wordt duidelijk wel aan gewerkt. Op de binnenplaats staat een heel lelijk schuurtje, die er in 2017 niet stond.

Zo koud was het. Er lag zelfs een beetje ijs op de sloot.

Het is erg koud vandaag en we hebben nu al koude tenen, maar het voordeel van koud is dat er een beetje ijs op de gracht ligt. Adriaan moet natuurlijk weer even op de grond liggen om een foto van het landhuis te maken met ijs op de voorgrond. Waarbij hij de bovenkanten van zijn wanten, of hoe je die rare fotografie-handschoenen ook noemt, in het water hangen. Erg handig en lekker koud.

In 2017 zag het er zo uit Wat een verschil hè mooi weer.

Als we eindelijk genoeg foto’s hebben, lopen we weer verder. Het pad aan de rechterkant van het kasteel is erg modderig, maar wij zijn inmiddels wel wat gewend en lopen stug door.

Aan het einde van het pad is weer een bruggetje over de sloot, met een heel leuk klein aanlegsteigertje, waar je modellenfoto’s kunt maken. Bij gebrek aan een model, moet ik maar weer op de foto.

Deze is van vroeger.

Mijn handen zijn nog nooit zo koud geweest

Wij hebben alweer trek gekregen en er moet ook weer geplast worden. Natuurlijk kan dit weer nergens en moeten we onze toevlucht zoeken in de niet zo dichte bosjes. Uiteraard doe ik het papiertje in een zakje en smeer ik mijn handen in met hygiëne-gel. Dat had ik niet moeten doen. Mijn handen waren al koud, maar na deze actie voelen ze alsof ze bevroren zijn.

Een mooi plekje voor de foto.

Na het broodje en de kleine boodschap lopen we verder. Al speurend naar uilen en andere vogels over het mooie landgoed. Geen uilen, wel roodborstjes, nog meer vinkjes, boomkruipers en -klevers.

Al wijzend en naar boven turend komen we weer bij de auto uit. Even hebben we de neiging om er in te gaan zitten met de verwarming aan, maar bedenken nog net op tijd dat de leenauto geen stoelverwarming heeft en het wel erg lang duurt voordat een auto warm is.

Hè jammer geen ooievaars

In 2017 zaten er wel ooievaars op het nest.

Op de Herenweg lopen we naar links. We moeten een stuk langs de weg naar het volgende hoogtepunt: de ruïnekerk. We komen eerst langs een groot grasveld waar we vorige keer ooievaars hebben gezien. Het ooievaarsnest ziet er nu verlaten uit, die zitten natuurlijk lekker warm in Afrika. We lopen een rondje om de kerk en de begraafplaats wat een prachtige plek.

De ruïnekerk.

Het volgende hoogtepunt is Mariënhaven, ook weer zo’n prachtig gebouw.

Mariënhaven

We lopen weer verder en natuurlijk lopen we verkeerd, want in begrijpend lezen zijn wij niet zo goed, vooral ik niet. Ik zie niks zonder leesbril. Ook zien we nergens pijlen en knooppunten bordjes. Gelukkig ziet Adriaan op zijn horloge dat we verkeerd gaan, dus lopen we een klein stukje terug. We moeten weer terug naar de Herenweg, waar we rechtsaf slaan richting Koudenhoorn.

Hier moet je dus uitkomen en niet voorbij Mariënhaven lopen zoals wij deden.

Monty Python flying goudhaantje

We lopen langs de St. Matthiaskerk. Ik hoef er eigenlijk geen foto’s van, maar Adriaan is het daar niet mee eens. Terwijl ik sta te wachten hoor ik een hoog gepiep uit het bosje voor de kerk. Er zit duidelijk ergens een vogel die niet echt goed is in verstoppertje spelen, want de struik beweegt aan alle kanten. Het is net een sketch uit Monty Python met de shrubbery. Het blijkt één goudhaantje je zijn. Dat zo’n piepklein vogeltje zo’n drukte kan maken in zijn eentje.  Nu nog een ijsvogel en de dag is helemaal goed.

De St. Matthiaskerk.

De Kaag een toeristische trekpleister

Wat een mooie huizen.

We vervolgen onze weg en vergapen ons aan een rijtje prachtige huizen. Eindelijk mogen we van de Herenweg af, langs de Albert Heijn richting Gemeentehaven. We komen uit bij een brug over de Kaag, maar voor we de brug oversteken moet natuurlijk van alles op de foto. Normaal is het hier vast veel drukker. Er is zelfs een rederij met rondvaartboten. Blijkbaar kun je cruises maken over de Kaag, langs de bollenvelden en naar Leiden.

De brug naar het eiland

Daar zijn wij natuurlijk niet voor gekomen. Wij gaan de brug over om het eiland te verkennen. Na de brug staat er een bord van Brasserie Coazy. Adriaan maakt daar Maxi Cosi van. Het klinkt hetzelfde, maar het is iets heel anders. Wij lopen naar rechts. Het eerste stuk is niet bijzonder en ook een beetje druk. We komen wel langs een huis waar we allebei helemaal verliefd op zijn. Daar zal ik best in willen wonen, maar het is waarschijnlijk onbetaalbaar voor ons.

Kijk nou wat een mooi huis (het middelste natuurlijk).

Alweer modder

Aan het einde van het pad komen we bij een hek. De meeste mensen gaan daar naar links, maar wij moeten rechtdoor. Dit stuk van het eiland is wat drassiger, maar wel mooier. Volgens de route moeten we naar het einde lopen en daar een lusje maken en weer teruglopen. Maar op een gegeven moment zakken we zo diep weg in de modder, dat we het laatste stukje maar overslaan. We kunnen het oer-Hollands plaatje met de plas en de molen ook zo wel zien.

Wat een modderboel.

Dan maar weer terug om de rest van de route op te pakken. En dan zie ik hem opeens de blauwe flits. Hij gaat zitten op een tak op de oever. Ik wijs Adriaan waar de ijsvogel zit en hij sluipt er heen. Allebei gelukkig allebei een ijsvogel gezien. Natuurlijk vliegt hij weg als ik dichterbij kom. Zo’n pratend mens in een rode jas, daar schrikt hij van.

De molen is nog wel ver weg.

We nemen even plaats op een bankje, maar hij komt niet terug. Dan maar een Twix en een slokje drinken. Als we weer verder wandelen komen we weer bij een hek uit en bij een leuke steiger langs het water. Er zitten een paar aalscholvers, die Ilse vroeger palingeenden noemde, te “zonnen” op palen in het water. Natuurlijk moet hier weer gefotografeerd worden.

Palingeenden!

We komen langs Brasserie Coazy, waar je eten en drinken kunt afhalen. Wij hebben daar geen tijd voor, want we moeten om 15:00 uur thuis zijn en dat is het al bijna.

File in het dorp en een D-tour

Eén van de Jan Steen “posters”.

Verder maar weer. Nu lopen we het dorp in via de Dorpsstraat. Dit is wel een erg gezellig straatje, alleen rijdt er een file van 3 auto’s want de pakketjes bezorger rijdt voorop. Dat schiet natuurlijk niet op, die stopt bijna bij elk huis. Ook hier komen we langs een restaurantje Grandcafé de Oude School, waar je iets kunt kopen wat je onderweg kunt opeten. Een lunch meenemen is niet echt nodig tijdens deze wandeling. Overal in het dorp hangen posters met schilderijen van Jan Steen, die in Warmond gewoond heeft en daar zijn ze erg trots op.

Grandcafé de Oude School.

We komen nog langs een parkje Groot Leerust en ondanks dat we geen tijd hebben, doen we toch even een D-tour. Aan het water staat een theekoepel waar je in de zomer op een terras kunt zitten. Dat lijkt me een fijne plek zo aan het water.

Het theekoepeltje.

Adriaan neemt nog even een foto van een boot met de naam Blauw. Want Blauw was de opdracht van de maand van de Nikonclub. Ik weet bijna zeker dat hij de opdracht niet helemaal goed geïnterpreteerd heeft.

Thema blauw! Even inzoomen en dan zie je het op de boot bij de molen staat Blauw.

Gelukkig hebben we al foto’s

Na een klein stukje lopen zijn we weer terug bij het bruggetje bij Huys te Warmont. Maar goed dat we daar al foto’s hebben gemaakt, want nu hebben we geen tijd meer

We genieten nog even van het park met de vele vogels en de krijsende halsband parkieten. Als we terug bij de auto zijn stappen we dit keer wel in.

Aan het eind van de wandeling kom je langs deze woonboten.

Natuurlijk zijn we niet helemaal op tijd thuis, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons en informatie over de wandeling

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: Parkeerplaats Huys te Warmont, Herenweg 139, 2361 EV Warmond.

Alternatieve startpunt: VVV Warmond / Teylingen, Gemeentehaven 3, 2361 CM Warmond

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 8,5 km

Link naar komoot

Bewegwijzering: Rode paaltjes volgen op het landgoed en voor de rest de beschrijving volgen. Zie routebeschrijving hieronder.

Link: https://www.zuidhollandslandschap.nl/routes/rondwandeling-door-historisch-warmond

Routebeschrijving

Omdat ik zelf de routebeschrijving uit de folder niet zo helder vind bij deze mijn routebeschrijving. Je kunt natuurlijk ook de GPS downloaden, via de site van het Zuid-Hollands Landschap.

Wel voorbij het hek lopen op Koudenhoorn, daar heb je dit uitzicht en een ijsvogel.

Bij Huys te Warmont de rode palen volgen. Daarna linksaf de Herenweg op.

Bij de kruising tussen de Laan van Oostergeest en de Raadhuisdam, rechtsaf de Laan van Oostergeest in. Deze volgen tot de ruïne kerk en dan een klein stukje teruglopen naar de Monseigneur Aengenentlaan tot aan Mariënhaven. Bij de Bisschoplaan ga je naar links weer terug naar de Herenweg.

Loop rechtsaf de Herenweg op. Loop bij knooppunt 37 linksaf de Meerrustlaan in. Langs de Albert Heijn en ga bij de volgende kruising (Dorpsstraat) naar rechts en dan naar links de gemeentehaven in. Loop dan over de brug.

Oh ja, ook dit keer stond ik op de steiger.

Het rondje over Koudenhoorn spreekt voor zich. Aan het eind kom je weer terug bij de brug. Loop na de brug naar rechts de Dorpsstraat in. Deze gaat op een gegeven moment over in de Burgemeester Ketelaarstraat. Loop deze straat helemaal uit tot je bij het witte ophaal bruggetje uitkomt van Huys te Warmont. Na het bruggetje ga je naar links en loop je de laan uit terug naar je auto.

Wandelingen in het Groene Hart

Leiden is 16 minuten rijden vanaf Warmond: Groetjes uit Leiden

Wandelroute Landgoed Haarzuilens
Vroeg opstaan voor Kinderdijk
Vredevoetpad door weilanden en langs de Tienhovense Plassen
Wandelen in het Groene Hart Molenviergang
Bommelsteinroute – Nederhorst den Berg
Een waterrijke wandeling in het Groene Hart
Rondwandeling door historisch Warmond
Tussen Luistenbuul en Zouweboezem
1 2

Wandelingen in de bollenstreek

Wandelen in Noordwijk aan Zee
Zandhagedisroute en een fijn verjaardaguitje
Genieten bij Kasteel Keukenhof
Rondwandeling door historisch Warmond

6 reacties

  • Dankjewel Maria en dit is maar een half uurtje rijden van hier.

  • Laura en Adriaan,
    Weer een prachtige wandeling. Genoten van alle prachtige foto’s en jullie verhaal erbij.
    liefs en groetjes van Peter en Maria

  • Leuk Kaatje :D. En eigenlijk niet eens zo ver hier vandaan.

  • Wat een leuke wandeling en wat een mooi plaatsje dat Warmond! Geweldige tips weer, dank.

  • Hoi Arieth, ik miste je al op Instagram. Hoe is het nu met de lieveheersbeestjes? Leuk dat je kunt genieten van ons blog. Daar ben ik erg blij mee!

    Groetjes Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *