NS wandeling Scheveningen- Den Haag etappe 2

Het reuzenrad en de pier van Scheveningen.

Hè hè eindelijk deel 2

De gekleurde palen zien er niet meer zo mooi uit als de vorige keer.

Deze wandeling kun je in twee delen lopen, of in één keer. De gehele route is 19 kilometer. Het voordeel van de hele route, is dat je dan niet hoeft te parkeren in Scheveningen en dat je de wandeling kan starten vanaf het NS station Den Haag Centraal.

Wij lopen geen lange afstanden en hebben deel 1 al op 5 januari 2020 gedaan. Je kunt met de tram van Den Haag Centraal naar het Kurhaus en daar beginnen, maar wij parkeerden onze auto lekker luxe en duur in de Parkeergarage Boulevard.

Onderweg in de auto

Laura op een bruggetje op Landgoed Clingendael.

Onze TomTom is zo ingesteld dat een vrouwenstem de weg wijst en een man vertelt hoe laat we aankomen en vragen stelt als: “Wil je naar huis rijden?”

De man wil vertellen hoe laat we op onze bestemming aankomen, maar de vrouw praat daar dwars doorheen: “Ga nu linksaf en daarna rechts.” We hebben niks gehoord van wat de man te zeggen heeft. “Zo gaat het bij ons ook altijd.” Zegt Adriaan “Jij praat ook vaak door mijn verhaal heen.” Ik weet dat hij gelijk heeft en schaam me er een beetje voor, maar we kunnen er gelukkig allebei om lachen.

Een luxe parkeergarage zonder toilet

“Light of the Moon” van Igor Mitoraj

Scheveningen is ongeveer een uurtje rijden bij ons vandaan en ik ben blij dat we beginnen in een parkeergarage, want daar is vast een toilet. Maar hoe we ook zoeken en pijlen volgen, we vinden geen toilet. We denken te begrijpen dat er toiletten zijn, buiten de parkeergarage, op het strand en die zijn er inderdaad, maar nog gesloten.

Dan maar wandelen met volle blaas. We lopen eerst een stukje over het strand en maken dezelfde foto’s als twee jaar geleden. Toen was het heel ander weer, dus ziet alles er anders uit.

Museum Beelden aan Zee

Bronzen beelden, die sprookjes voorstellen.

We besluiten eerst even naar Beelden aan Zee te gaan. Dan kunnen we een bezoekje brengen aan het museum en gelijk even naar het toilet. Met de museumkaart is het toch gratis. Op de boulevard ter hoogte van het museum zien we bronzen beelden, die sprookjes voorstellen. De wandeling gaat hier niet langs, maar ik vind het een omweg waard. Het museum zelf is ook heel erg mooi en we blijven er langer dan gepland.

Beelden aan Zee, wat een prachtig museum!

Het begin van de wandeling

Nadat we heel Scheveningen hebben gezien staan we eindelijk voor het Kurhaus, De wandeling kan beginnen, maar niet voordat we een foto hebben gemaakt van het Kurhaus want nu de lelijke ijsbaan weg is kun je de fontein zien.

De fontein is mooier dan de ijsbaan.

We lopen vervolgens een klein stukje van de route die we al in 2020 liepen. We wijzen en herkennen van alles, ook komen we langs de rode fiets met plantjes. Natuurlijk maken we weer een foto, want deze plantjes zijn anders. Zo blijf je aan de gang.

De fiets met de andere plantjes.

We wandelen door een woonwijk en slaan af naar de Scheveningse Bosjes. Dit deel hebben we nog niet gehad, het is er prachtig. Gelijk is de drukte van de stad vergeten en komen we nog maar weinig mensen tegen. Er bloeien bosanemonen en we horen de vogels enthousiast fluiten.

De Scheveningse Bosjes.

Penitentiaire inrichting de Haaglanden

Prachtige poort heeft de gevangenis.

Veel te snel verlaten we het bos en lopen langs een fietspad. Aan de overkant zien we prachtige huizen, maar er staan te veel auto’s voor om een mooie foto te kunnen maken. Aan onze linkerhand zien we leuke huisjes en een groot gebouw. Het blijk de penitentiaire inrichting de Haaglanden te zijn. Wij vragen ons af wie er in de gewone huizen naast de gevangenis wonen. Misschien wel criminelen met een enkelband, maar ik zeg per ongeluk maagband. We liggen in een deuk om mijn verspreking en stellen ons voor dat de wat dikkere gevangenen geen enkel- maar een maagband krijgen.

Langs en niet door Meijendel

Het Wittebrug-Pompstation.

We lopen langs een soort stationnetje het Wittebrug-Pompstation. Vroeger kon je met de trein naar Scheveningen en dan kwam je langs deze halte. Ook lopen we langs de ingang naar het duinengebied Meijendel. Tot mijn grote verdriet gaan we niet door, maar langs het gebied. Het is te ver omlopen, om door het gebied te gaan als dat al kan vanaf deze kant. We komen een keer terug om Meijendel te bezoeken.

Van ver horen we dat er geschoten wordt. Ik denk dat Willem-Alexander aan het jagen is, maar later lopen we langs een schietbaan. Wel een koninklijke namelijk: de Koninklijke Scherpschutter Vereniging “Oranje Nassau.”

Internationaal Strafhof.

In totaal komen we langs drie in/uitgangen van Meijendel. Wij hebben geen zin meer in een D-tour, want die hebben we in Scheveningen al gedaan. Dus lopen we lekker door, langs nog meer lelijkheid, maar er komt nog heel veel moois.

Landgoed Clingendael

Na het lelijke stuk komt er heel veel moois.

We komen een hele grote club wandelaars tegen er is blijkbaar één of andere wandeling aan de gang. Ieder zijn hobby natuurlijk, maar ik loop liever alleen of met zijn tweeën. De meeste lopen stevig door en lopen ondanks dat het echt niet warm is zonder jas en met korte mouwen. Op 2 april 2022! Weet je nog dat de dag ervoor in heel Nederland sneeuw lag?

Het lunchbankje.

Inmiddels zijn we aangekomen bij landgoed Clingendael. Het is er prachtig. We gaan op een bankje zitten om van al dat moois te genieten en om onze lunch te eten. Ook hier groeien bosanemoontjes en we zien een winterkoninkje.

Na de lunch lopen we verder. Wat een mooi park is dit en natuurlijk houden we ons helemaal niet aan de route We zien een landhuis met sterhyacinten in het gras, een klassieke tuin met trap en buxus en een prachtige bloeiende boom.

Zo mooi daar.

We zetten alles op de foto. Het kost wel enige moeite, want de mensen van de wandelclub willen ook foto’s maken en gaan voor ons staan. Bij de boom is het helemaal erg, daar vertrapt een vrouw, haar moeder en haar kinderen de narcissen en het lijkt wel alsof ze een film van zichzelf aan het maken zijn. Ik verzin daar een heel verhaal bij. Dat ze uit Oekraïne komen, want ze hebben alle vier blauw met gele outfits aan en dat ze een filmpje naar huis sturen. Wij wachten geduldig af, maar het duurt wel erg lang.

De klassieke tuin.

Als we de hoek om lopen komen we langs IJgenweis Theeschenkerij Clingendael. Daar hadden we ook kunnen lunchen, maar zoals gewoonlijk hebben wij ons brood al op.

In Clingendael is een Japanse tuin, die maar een paar weken per jaar open is. Dit voorjaar gaat de tuin niet open, omdat er een sperwer broedt. Als de tuin in oktober opengaat moeten we maar een keer terugkomen.

De prachtige boom naast IJgenweis. Hij lijkt zo heel laag, maar een volwassene kan er onder staan.

Brilduikers

Een krooneend.

Als we Clingendael verlaten lopen we langs voetbalvelden. Aan het einde van de weg moeten we rechtsaf over een wandelpaadje langs het water. In het water zien we krooneenden en een paar eendjes die we niet direct herkennen.

Mevrouw brilduiker.

Er loopt een man langs, die vertelt dat het vrouwtjes brilduikers zijn en dat er verderop ook nog een mannetje zit. Adriaan weet wel hoe het mannetje er uit ziet en we hebben hem snel gevonden. Wat een prachtige eenden.

Meneer brilduiker.

Paleis Huis ten Bosch

Als alle eenden voor ons hebben geposeerd, lopen we verder. We komen langs Paleis Huis ten Bosch, waar Willem Alexander, Maxima en hun kinderen wonen. Ik vertel aan een vrouw van de wandelclub, dat onze koning en koningin daar wonen en ze begint enthousiast te zwaaien. We nemen foto’s eerst bescheiden van ver, maar als er een man van de wandelclub voor mijn neus gaat staan, gaan we er maar naast staan. Blijkbaar mag het, de bewakers zeggen niets.

Jammer dat het hek niet even open ging.

Verder maar weer richting het Haagse bos. Ook hier komen we langs prachtige bosanemonen. Dit keer schroeven we toch maar even de macrolens er op.

Bosannemoon.

Haagse bos

Het Haagse bos is een kraamkamer voor de winterkoninkjes en eekhoorns en wat een mazzel we komen ze beide tegen.

Dit is het winterkoninkje bij Landgoed Clingendael, maar wat geeft het.

De eekhoorn zit bij een boom heel dichtbij een speeltuin. Op zoek naar iets te eten. Er ligt chips op de grond, de eekhoorn houdt het even vast, snuffelt er aan en laat het weer vallen. Nee hij heeft liever een nootje of een knop van een bloem. Gelukkig maar! We blijven net zo lang kijken en fotograferen totdat de eekhoorn er vandoor gaat.

Zo lief en guitig. we willen hem wel mee naar huis nemen.

Het is wel even wennen als we het bos verlaten. De drukte van de stad, de hoge gebouwen en al het verkeer. Voordat we het weten zijn we terug bij het station. Daar stappen we op de tram om terug te gaan naar onze auto. We zijn met pauzes erbij vijf uur onderweg geweest. De tram brengt ons binnen tien minuten terug bij het Kurhaus.

De Tweede Kamer.

Ook deel twee van deze wandeling zit er op, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Meer over ons en informatie over de route

Het Haagse bos, lijkt hier op een gewoon park.

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: Kurhaus, Gevers Deynootplein 30, 2586 CK Den Haag

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 11 kilometer

Bewegwijzering: rood met witte markeringen

Link naar ons GPX-bestand, of komoot.

De website van NS Dagje Uit

Nog meer wandelingen in de buurt van Den Haag

Nieuwsgierig geworden naar deel 1 van deze wandeling? Klik dan hier.

Een stadswandeling in Delft
NS wandeling Scheveningen- Den Haag etappe 2
Kasteel Duivenvoorde en de Horsten
Groetjes uit Leiden
Rondje Ockenburgh
Landgoed wandelen in Wassenaar
NS wandeling Den Haag-Scheveningen etappe 1

4 reacties

  • Zo leuk dat je zo met ons mee kan genieten xxx

    groetjes van Adriaan en Laura

  • Wat een veelzijdige wandeling! Prachtige foto’s, heerlijk verslag. Ik heb weer genoten. Dank Laura en Adriaan.

  • Ja, echt wel, Ook wel als heel rondje. Tel er dan wel een paar kilometer bij op als je ook nog echt naar het strand van Scheveningen wil.

    Groetjes Laura

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *