Brielle ontdekken

Brielle is echt het bezoeken waard.

Brielle is een prachtige historische vestingstad. Deze wandeling van 9,5 kilometer komt langs bijna alle hoogtepunten van Brielle, Langs de bolwerken, de Sint-Catharijnekerk, Het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden, Korenmolen ’t Vliegend Hert en het Kruithuis. Daarna loop je de stad uit richting het Vrijheidsbos en weer terug naar Brielle.

Dol op vestingsteden

Wij willen al heel lang naar Brielle, omdat we dol zijn op vestingsteden. Vorig jaar waren we in de buurt, maar toen hadden we zo’n overvol programma, dat het niet gelukt is om Brielle te bezoeken. Nu is het eindelijk zo ver!

De Provoost ten noordwesten van de Catharijnekerk was vroeger een militaire gevangenis.

We parkeren de auto bij het Toeristisch Overstappunt, doen onze schoenen aan en gaan op weg. Er staat een openbaar toilet op het parkeerterrein, maar jammer genoeg is deze defect. We proberen het met verschillende munten, maar ze komen er net zo hard weer uit als dat we ze er ingooien. De deur blijft dicht. Dan maar wandelen met een volle blaas.

Waar is de ingang

Achter de gracht en de wallen zien we Brielle al.

Het eerste stuk van de wandeling lopen we door een soort parkje langs de Vestinggracht. We wandelen langs een Nijlgans op een paaltje. Hij blijft zelfs even zitten voor de foto. In en om de gracht zien we veel aalscholvers en ook twee reigers op een nest in een boom.

Deze nijlgans bleef nog even poseren voor de foto.
Reigers maken een nest in een boom.
De aalscholvers hebben het ook druk.

Daarna moeten we een stukje langs de drukke weg. We hebben er niet zo’n last van, want er is een stoep en het is niet ver. Voordat we het weten lopen we Brielle in, maar niet voordat we de plattegrond hebben bekeken, die op straat ligt.

Handig zo’n plattegrond met hoogtepunten.

In de gracht zit een zwaan te broeden op een doos. Als hij daarop eieren legt is het een eierdoos. Wel zielig, ik hoop dat hij/zij nog materiaal vindt om een echt mooi nest te maken.

De Bolwerken

We slaan linksaf en lopen over de stadswallen, af en toe lopen we van het pad af om een bolwerk te bekijken. De meeste mensen vinden de bolwerken, maar heel gewoon en wandelen er met hun hond.

Doe open die poort.

Wij vinden het heel bijzonder en willen alles zien en op de foto zetten. Het allerliefst zouden we een drone-foto willen maken van de vesting van boven. Dat kan niet, want een groot deel van Brielle is een “Verboden te vliegen zone” door de nabijheid van het vliegveld van Rotterdam.

Even dronen

We lopen langs Bastion VII, deze wordt gerestaureerd, dus zorg dat je één van de anderen bekijkt.

Zo ziet Brielle er van boven uit.

Er is een klein stukje van Brielle dat niet onder het drone-verbod valt, dus lopen we bij knooppunt 57 nog verder over de stadswallen om bij de Westdam de drone te laten opstijgen. Wat is dat een leuk gezicht van boven. Als je geen drone hebt en je wil Brielle ook van bovenaf bekijken, dan kun je voor een kleine vergoeding van eind april t/m eind oktober de toren van de Sint-Catharijnekerk beklimmen.

Ik laat mijn alpaca uit

Terwijl Adriaan aan het dronen is, kijk ik om me heen en zie verderop een groep mensen. Ik denk eerst dat ze kleine paardjes staan te aaien, maar dan zie ik dat het alpaca’s zijn. Oh ja dat kan ook hier bij Alpaca-World-Brielle. Je loopt dan over de bolwerken met een alpaca aan de lijn. Weer eens wat anders dan een hond.

Brielle is prachtig

Onder de Langepoort.

Na het dronen lopen we onder de Langepoort door en wandelen we terug naar de route. We mogen nu eindelijk het stadje in en vergapen ons aan de mooie gebouwen en straatjes.

We maken overal foto’s van, maar die kunnen natuurlijk niet allemaal in het blog.

Sint-Catharijnekerk

Sint-Catharijnekerk, vanaf april t/m oktober kun je de toren beklimmen.

Als eerste lopen we richting de kerk. Voor en naast de kerk staan prachtige historische panden en leuke knusse huisjes. Voor de kerk staat een kunstwerk “Veld van 32 kubussen” van Ewerdt Hilgemann.

Hollands Next Top Model ;D

We proberen bij de kerk naar binnen te gluren, want wij willen graag de toren beklimmen. Er is echter niemand aanwezig. Het is ook nog geen april.

Stukje Brielle overgeslagen

Wij volgen braaf de pijlen en die brengen ons naar het Asylplein. Maar als je nog even een stukje verder rechtdoor loopt kom je uit bij de Markt, waar horeca te vinden is en het “Historisch Museum Den Briel.”

Ik had nog een melige foto in gedachte bij de schandpaal, maar het idee werd waarschijnlijk afgekeurd door de fotograaf.

Na dit uitstapje wel weer teruglopen naar het Asylplein, want dit leuke hofje wil je echt niet missen.

Asylplein

Als we aankomen lopen valt het beeld van “De Nymph” ons gelijk op. Dit beeld staat er alweer een tijdje want deze is geplaatst ter gelegenheid van 300 jaar bevrijding. Achter haar zien we een hofje: “Het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden.”

Achter “De Nymph” het Asyl voor Oude en Gebrekkige Zeelieden.

Een prachtig hofje met mooie huizen, maar blijkbaar niet mooi genoeg, want er staat een hoogwerker en een steiger voor. Waarschijnlijk om de huizen nog even mooi in de verf te zetten voordat het toeristenseizoen start. We proberen een mooi plaatje te maken, maar een foto zonder steigers lukt niet.

De haven van Brielle

Foto genomen vanaf de Julianabrug.

Daarna lopen we richting de haven, langs alweer mooie historische pandjes en natuurlijk langs het water en de boten. Je kijkt echt je ogen uit. Het is erg rustig in Brielle, je kunt echt merken dat het toeristenseizoen nog niet begonnen is.

De haven van Brielle.

Korenmolen ’t Vliegend Hert

Na de haven lopen we weer richting de wallen, waar we langs Korenmolen ’t Vliegend Hert komen. Het is een houten standerdmolen en is elke vrijdag en de 1e en 3e zaterdag van de maand geopend van 10 tot 16 uur.

Het stikt van de kanonnen in Brielle.

Op deze plek heeft eerder ook een molen gestaan, maar dit is een replica, die in september 1986 officieel werd geopend. Wij vinden hem evengoed hartstikke mooi. Er is bij het bouwen van de replica gebruik gemaakt van materialen uit andere molens.

Bastion II Kruithuis

We vervolgen onze weg langs de gracht richting het Kruithuis. Zoals de naam al doet vermoeden bevatte het vroeger het kruit voor de kanonnen en geweren. Je kunt er helemaal omheen lopen, wat wij natuurlijk doen. Het is een prachtig fotogeniek huisje.

Hiervoor wilde ik zo graag naar Brielle, wat een plaatje.

Er is een permanente expositie ingericht over de geschiedenis van de 1 aprilvieringen in den Briel. Wij zijn echt een maand te vroeg, want ook het Kruithuis is open van april t/m oktober. We gaan gewoon nog een keer.

Je kunt er helemaal omheen lopen.

Via de Kaaipoort verlaten we Brielle, De rest van de wandeling gaat door het buitengebied. Inmiddels is het gaan regenen en daarom blijven we nog even hangen onder de poort.

Geen slechte plek om te blijven hangen. Kun je voorstellen dat men er gewoon met de auto doorheen rijdt?

Op 1 april is het feest in Brielle

Tijdens de 80-jarige oorlog ging Holland gebukt onder hoge belastingen, geloofsdwang en gruwelijke terreur van de Spanjaarden.

Op 1 april 1572 werd Brielle bevrijd door de Geuzen, daarom is het elk jaar op 1 april feest. Leuk als je van een feestje houdt, maar wees gewaarschuwd dat je die dag niet rustig kan wandelen. Tijdens deze viering worden alle gebeurtenissen van de bevrijding nagespeeld met de ouderwetse geuzenboot, kanonnen en schijngevechten door verklede acteurs.

Dit pandje, ik hou ervan!

Richting het Vrijheidsbos

Als het eindelijk ophoudt met regenen, vervolgen we de route. Natuurlijk kijken we nog even achterom naar het mooie Brielle.

Nog even achterom kijken naar de Kaaipoort.

Dit stuk van de wandeling is minder fraai. Als we het van te voren hadden geweten, dan hadden we ervoor gekozen om door nog wat straten in Brielle te dwalen. Dan maar een iets kortere wandeling, maar als je van kilometers maken houdt ga dan gerust je gang.

We volgen de pijlen en knooppunten richting het Vrijheidsbos langs lange rechte fietspaden. Aan de overkant zien we een camping en een stel hang aalscholvers.

De camping……
de aalscholvers.
Als je deze kant opkijkt, zie je Europoort niet.

Ook het Vrijheidsbos, kan ons niet echt bekoren. Waarschijnlijk zijn we te vroeg want er is een vijver waar in de zomer vlinders rondvliegen. Wat wel een mooi idee is dat er bij de bomen bordjes staan met een boodschap, wens of gedachte aan een gebeurtenis, beminde of overledene.

het Vrijheidsbos.

De terugweg

Gauw weer terug naar Brielle. We nemen een andere weg terug, maar ook hier komen we niet veel moois tegen. Wel zien we boomgaarden waar straks wellicht bloeiende boompjes staan.

Wel zien we nog een bijzondere fiets…..
en een prachtig huis.

Omdat er niet zoveel te fotograferen is, zijn we zo weer terug bij de auto. We twijfelen of we nog een keer de Vesting in zullen lopen, maar als het weer begint te regenen besluiten we terug naar huis te rijden.

Jammer van de regen, maar gelukkig hebben we de foto’s nog.

Net buiten Brielle vind je deze prachtige plek.

Meer over ons en informatie over de wandeling

Op deze pagina kun je je abonneren, dan hoef je geen blog meer te missen. Volg je ons al op Instagram, Facebook of Pinterest?

Start: TOP Brielle, Kaaisingel 2, 3231 KD Brielle

Provincie: Zuid-Holland

Afstand: 9,48 kilometer

Bewegwijzering: pijlen en knooppunten zie routebeschrijving

Link naar ons GPX-bestand, of onze komoot.

Zie je die kalle takken tegen de huizen? Dat is een blauwe regen. Wat zal het hier mooi zijn in juni.

Routebeschrijving:

Loop vanaf de parkeerplaats naar links langs het water en de weg totdat je Brielle in kunt. Je kunt ook netjes knooppunt 58 opzoeken en daarna naar 59 wandelen. Loop bij “Pieter van der Wallendam” Brielle in en loop meteen naar links de stadswallen op. Wij hebben ervoor gekozen om steeds langs de bolwerken te lopen.

Bij knooppunt 57 loop je rechts het stadje in. Wij zijn nog even rechtdoor gelopen bij de Westdam, om te dronen.

Nog meer mooie huizen.

Volg de pijlen door de stad. Wij vonden het jammer dat we niet langs het “Historisch Museum Den Briel” zijn gekomen. Wil je dat wel, loop dan na het Sint Catharijnehof, de Wellerondom in en loop daar nog een stukje rechtdoor richting de Markt. Wandel daarna weer terug en pak de pijlen weer op.

Als je de pijlen volgt loop je de stad weer uit via de Kaaipoort. Volg daar de pijlen en de knooppunten: 56 en daarna 54. Bij 54 kun je rechtsaf een grasdijk op, maar dan kom je niet uit in het Vrijheidsbos. Wij volgden de pijl naar 81, 52 en 53. Na 53 zijn wij bij de Waterweg rechtsaf geslagen. Als je deze weg blijft volgen kom je weer terug bij het parkeerterrein.

Nog meer wandelingen in het Zuiden van Zuid-Holland

Brielle ontdekken
Voorne-Putten jouw wandeleiland
Door de duinen van Goeree.
Het Vossenpad van het Zuidhollandslandschap
Ontdek Strijensas

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *